Image
Image
Image

Handbollen för samhället

Vi är nu 26 lag i SHE och Handbollsligan som tillsammans bestämt oss för att göra mer för vårt gemensamma samhälle. För våra barn och ungdomar. Vi vill tillsammans bli en ännu viktigare samhällsaktör. För oss är fair play lika självklart på som utanför planen. Vi ställer upp!

#viställerupp är en manifestation för de samhällsinsatser som klubbarna i SHE och Handbollsligan idag genomför. #viställerupp är också ett sätt för oss att kommunicera de positiva värden som handbollen står för. En handbollsspelare ställer upp för sina medmänniskor både på och utanför planen.

#viställerupp innefattar klubbarnas arbete inom Hälsa, Integration och Inkludering. Varje klubb bedriver egna verksamheter och projekt utifrån de utmaningar och möjligheter man har på sin lokala marknad. Tillsammans manifesterar vi detta under parollen #viställerupp.

Image
Image
Image

En satsning på tjejer!

Skövde HF:s fokus i #viställerupp är att bidra till allas lika värde. För oss som idrottsförening med enbart tjejer innebär det att förbättra deras förutsättningar att kunna idrotta på lika villkor från barn till senior.

Ökat antal aktiva

Skövde HF vill verka för fler aktiva i handbollen. Från de allra yngsta till pensionärer. Alla människor mår bättre av daglig fysisk aktivitet. Bland barn och ungdomar är det speciellt viktigt då det lägger grunden för ett fortsatt aktiv liv.

 
Källa: FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling) 

Behålla idrottsintresset hos tonåringar

Endast 14% av tjejerna i gymnasiet når 60 minuter fysisk aktivitet per dag. Bland pojkar är det 50%. Därför vill Skövde HF bidra till att ge tjejer bättre förutsättningar att träna och känna glädjen med träningen. Alla vill inte elitidrotta och därför vill vi erbjuda en alternativ träningsmiljö.

Källa: Folkhälsomyndigheten,  Peprapporten 2020

Image
iphone white

Forma framtidens spelare

Skövde HF vill med sin verksamhet utveckla tjejers personlighet till att våga ta för sig och bryta mot de genusnormer som förekommer i dagens samhälle. Vi vill utveckla individen efter sina förutsättningar för att bli en bättre spelare, lagkamrat och medmänniska.

Ge tjejer samma förutsättningar som killar

I Skövde HF är det en självklarhet att alla oavsett kön ges samma förutsättningar. Idag är det tyvärr en realitet att en tjej får lägre ersättning i jämförelse med killar för samma arbete och engagemang. Det kan väl inte vara så att tjejers blod, svett och tårar kan vara billigare än killars?

Sätt fler tjejer i rörelse

Öka antalet aktiva

I Skövde HF finns idag ca 400 aktiva tjejer från 6 år till seniorålder. Som i så många andra klubbar slutar många tjejer med handbollen alldeles för tidigt. Det finns flera anledningar till varför detta sker.

Anledningar till varför barn och ungdomar slutar med handbollen

Barn och ungdomar slutar med handbollen av flera anledningar. För en del är någon annan idrott mer intressant medans för någon annan så vill man inte idrotta alls. 

Men det finns strukturella delar som vi som förening kan förbättra så fler vill stanna kvar längre. Ibland kan alla avgifter och försäljningsaktiviteter vara avskräckande. Men dessa intäkter är viktiga för föreningens överlevnad och behöver fortsätta vara del av verksamheten.

Alla vill inte elitsatsa

Skövde HF är stolta över att vara en förening som kombinerar breddverksamhet med elitsatsning. Men alla vill inte vill elitsatsa. Därför vill vi utveckla verksamheten så vi blir bättre på att ta hand om de som vill elitsatsa och de som vill njuta av handbollen i motionsform.

Vad krävs för att få fler att hålla på längre?

För att vi skall lyckas behövs ökade resurser. Vi behöver fler träningstider så vi både kan erbjuda  elitsatsning och motionsshandboll. Vi vill också ge möjlighet för den intresserade att upptäcka handbollen som vuxen.
Det behövs också fler utbildade ledare i klubben som kan ge alla spelare bra förutsättningar.

Samma förutsättningar

Fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män på elitnivå

I Sverige är vi stolta över att handbollen är jämställd mellan kvinnor och män på landslagsnivå. En kvinna som spelar i landslaget får samma ersättning som en man, något som handbollen är ensamma om. På förbundsnivå har det arbetats länge för att SHE och Handbollsligan skall värderas lika och idag sänds alla matcher på Cmore eller Sportkanalen. På klubbnivå däremot så finns fortfarande enormt stora skillnader hur kvinnor och män värderas.

En elitspelares vardag

Att vara elithandbollsspelare i Sveriges högsta liga är en stor uppoffring för spelarna oavsett kön. Tidiga morgonträningar, kvällsträningar kombineras med ett heltidsarbete för att få ihop pengar att leva på. Lägg där till aktiviter på helgerna i form av träning och match. I Sverige kan få kvinnliga handbollsspelare leva på sin handbollslön. Det innebär att den ersättning spelaren får från klubben används till att ta ledigt från arbetet för att kunna elitsatsa. 

Jämställd sponsring

Skövde HF är mycket glada över att så många företag vill stötta föreningen men det finns mycket mer att göra.

Få företag är tydliga med hur deras sponsring fördelas mellan män och kvinnor. Vi lyfter gärna Skövdebostäder och Paroc som två företag som har som policy att stötta herr och damidrott med lika mycket pengar. Tyvärr är detta inte normen bland företag då exponering och marknadsvärde värdesätts högre än att vara del av att förändra samhällsstrukturen.

Trots att ett företag ofta består av både män och kvinnor och att familjen innehåller bägge könen så läggs en mycket högre andel pengar i herridrotten. Vi vill uppmärksamma detta för att få till en förändring. 

I bilden presenteras hur företagen stöttade de föreningar med högsta seriespelande status i Skövde 2019-20. Det anmärkningsvärda är att det vid tillfället endast är Skövde HF som har tjejer som utövare i verksamheten. 1/7-del av sponsringen gick därmed till tjejer, trots att Skövde HF spelar på absolut högsta nivån i Sverige.

Image

Hur kan du göra skillnad?

Ni skulle kunna göra skillnad genom att ett jämställt engagemang i idrotten och samhället. T.ex:

- gå och titta på lika många herrmatcher som dammatcher
- Som företagare, ha en jämställd sponsringspolicy
- Engagera dig i Skövde HF

Var med och gör skillnad

Bli #viställerupp-partner

Vi söker fler partners som vill göra skillnad i samhället. Ni vill synas tillsammans med andra företag som har samma värderingar som er.

Är det självklart för dig att din dotter och din son ska få samma förutsättningar?

Vad ska vi göra tillsammans?

Tillsammans med er ska vi ta större steg i att ge Skövde HF som förening bättre förutsättningar men även ge alla utanför Skövde HF bättre kunskap om det samhällsengagemang idrotten gör i Sverige.

Tillsammans gör vi skillnad!

Vi vill arbeta med er och genomföra projekt som gör skillnad! Exakt hur är något vi kommer överens om tillsammans. Med våra gemensamma resurser blir vi ett starkt team.

för allas likavärdeförutsättningarnu!

Logga in

Välkommen till Skövde HFs sponsorplats på webben.